Punoletstvo fakulteta

14:53 29. 11. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Alfa BK Univerzitet obeležio je 18. godina postojanja Fakulteta za strane jezike, saopšteno je iz te institucije.

Punoletstvo prvog srpskog privatnog fakulteta iz oblasti filoloških studija proslavljeno je Danom otvorenih vrata, događajem koji je okupio nastavnike fakulteta i Alfa BK Univerziteta, sadašnje i diplomirane studente.

Dekanka Fakulteta za strane jezike, prof. dr Tijana Parezanović navela je da je za 18 godina postojanja, na Fakultetu za strane jezike objavljeno je 15 brojeva naučnog časopisa Reči (časopis za jezik, književnost i kulturu), 10 naučnih monografija u ediciji Novi vidici, sedam udžbenika i priručnika za studente.

Ona je reka da je organizovano 12 međunarodnih naučnih konferencija sa velikom posećenošću, kao i desetak naučnih skupova nacionalnih značaja, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, a ukupno je objavljeno 16 zbornika radova.

Među gostujućim predavačima na Fakultetu za strane jezike tokom 18 godina rada našli su se eminentni stručnjaci, naučnici i diplomate iz celog sveta; naši nastavnici su takođe držali gostujuća predavanja, između ostalog, na univerzitetima Kolumbija i Prinston, kao i na Ruskom univerzitetu prijateljstva naroda.

Nekoliko stotina studenata koji su diplomirali na studijskim programima osnovnih i master studija engleskog jezika i književnosti danas uspešno radi u struci.

Oni su sada nastavnici, prevodioci, novinari i pisci, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu – Norveškoj, Americi, Brazilu, itd. – a mnogi od njih su nastavili školovanje i razvili uspešne karijere i u drugim oblastima.

Sadašnji studenti pokazali su kreativnost, talenat i ambicioznost i na samom Danu otvorenih vrata, za koji su samostalno pripremili i izveli originalnu predstavu On a Desert Island, inspirisanu predmetom Kanadska književnost i kultura i posvećenu kanadskim umetnicima.

Fakultet za strane jezike uručio je zahvalnice scenaristi i reditelju ove predstave, studentu 3. godine Mateji Rankoviću, kao i predmetnoj profesorki dr Maji Ćuk.

Program Dana otvorenih vrata završen je, prikladno, pesmom, kroz radionicu italijanskog jezika i kulture Cantiamo l’italiano, koju je pripremila profesorka italijanskog Biljana Mirčić.

Jubilej je bio povod da se nastavnici i studenti povežu i razmene ideje i iskustva, ali i uvod u godine koje dolaze i uspehe koje će Fakultet za strane jezike tokom njih tek ostvarivati. (kraj) dep/dj

Share: