Uticaj veštačke inteligencije na fotografiju

10:49 06. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Centar za razvoj fotografije organizuje drugu konferenciju o uticaju veštačke inteligencije na fotografiju u medijima i medije, sopštili su organizatori.

Stručnjaci u oblasti medijske komunikacije, novinarstva, fotografije i obrazovanja predstaviće različite perspektive na ovu važnu temu.

Sve češća upotreba veštačke inteligencije u fotografiji i širenje lažnih slika u medijima predstavljaju jedno od gorućih problema za radnike u medijima i obrazovanju, ali i društvo u celini.

Učesnici konferencije su Eleonora Vlahović, psiholog i savetnik u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Izabela Branković, izvršna direktorka Asocijacije medija, Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, Gordana Novaković, Generalna sekretarka Saveta za štampu, Dragan Vukmirović, profesor na Fakultetu organizacionih nauka, Danka Ninković, docent na Fakultetu političkih nauka i Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije.

Predstavnici medijskih kuća, udruženja novinara i fotografa ukazaće na opasnosti od korišćenja lažnih slika u medijskom prostoru i ulogu fotografije u očuvanju pouzdanosti medija.

Na koji način se funkcija vizuelnih sadržaja u medijima menja upotrebom veštačke inteligencije? Koje su odgovornosti novinara i fotografa u medijima pri korišćenju veštačke inteligencije? Kako samoregulacija novinara i zaposlenih u medijima može sprečiti manipulacije lažnim slikama? Ovo su neka od pitanja koja će biti podstaknuta kroz debatu.

Fotografi će ponuditi uvide u konceptualne i praktične promene koje unosi veštačka inteligencija - može li se slika generisana veštačkom inteligencijom zvati fotografijom i ako ne, koja bi bila adekvatna terminologija za ovu vrstu sadržaja? Etički problemi i pitanje autorskih prava koja proizilaze iz ove prakse takođe su važna tema razmatranja za profesionalce u ovoj oblasti.

U debatu su uključeni fakultetski profesori i stručnjaci u oblasti obrazovanja, kako bi se podstakao razgovor o implikacijama koje upotreba veštačke inteligencije može imati u školama i na fakultetima.

Podsticanje medijske pismenosti kod mladih jedan je od važnih aspekata obrazovnih programa na svim nivoima. Međutim, da li je to dovoljno u doba veštačke inteligencije? Na koji način zaposleni u obrazovanju mogu raditi na podizanju svesti o pravičnoj upotrebi alata veštačke inteligencije?

Konferencija se održava 10. decembra u Ustanovi kulture Stari grad (UK Parobrod), Kapetan-Mišina 6a, sa početkom u 17 časova.

Posle konferencije, u 19 časova, u istom prostoru biće otvorena izložba Press Photo Srbija 2023. (kraj) dep/dj

Share: