Kurir tužio sedam medija

22:23 06. 12. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Izdavač provladinog tabloida Kurir tužio je KRIK i izdavače još šest medija, među kojima je i agencija FoNet, zbog nelojalne konkurencije i narušavanja ugleda, preneo je danas portal Raskrikavanje.

Kako se navodi, tužba je podneta zbog analize Raskrikavanja kojom je utvrđeno da su na naslovnim stranama Kurira 2022. godine bile najmanje 122 neutemelje, pristrasne ili manipulativne vesti.

Kurir tvrdi da je tom analizom narušen njihov poslovni ugled, zbog čega traže isplatu od 11 miliona dinara.

Mondo INC, odnedavni izdavač Kurira, tužio je KRIK pred Privrednim sudom u Beogradu zbog analize Raskrikavanja u kojoj je izbrojano skoro 1.200 manipulativnih tekstova na naslovnim stranama pet dnevnih novina (Informer, Srpski telegraf, Alo, Večernje novosti i Kurir) tokom 2022 godine, navodi portal.

Pored analize, Mondu smeta i drugi tekst koji je Raskrikavanje objavilo istog dana, u kome je izračunato da je istovremeno više od 800.000 evra izdvojeno iz budžeta za medije koji su bili predmet analize, piše Raskrikavanje i dodaje da je to druga tužba Kurira protiv KRIK.

Pored KRIK, Mondo je tužio i izdavače portala Cenzolovka, N1 i Danas, zatim Nedeljnik, agenciju Fonet i Media Daily iz Zagreba zbog prenošenja istraživanja Raskrikavanja.

Mondo tvrdi da je Raskrikavanje u dva teksta objavilo neistinite i uvredljive tvrdnje, te da je reč o nepoštenoj tržišnoj utakmici čime mu je narušen poslovni ugled. Izdavač Kurira traži da mu KRIK sa drugim medijima koje je tužio, a koji su preneli tekstove, isplati 11 miliona dinara.

"Evidentno je da je analiza samo paravan za objavljivanje uvredljivih i neistinitinih informacija koje narušavaju poslovni ugled tužioca, a da su tvrdnje koje je prvooptuženi naveo u svojim tekstovima iznete paušalno, uz primenu subjektivističkog pristupa i doživljaja tužiočevog rada bez ikakvog dokaznog utemeljenja", prenosi Raskrikavanje navode iz tužbe Monda.

Urednica portala Raskrikavanja Vesna Radojević smatra da analize o lažnim vestima nisu narušavanje konkurencije, već ozbiljan novinarski posao koji ukazuje na goruće probleme u srpskim medijima - česte manipulacije i obračune sa političkim neistomišljenicima.

Ona kaže da analize Raskrikavanja nisu paušalne jer za svaku ocenu postoji argumentacija, uz napomenu da je suština Raskrikavanja da podseti da je suština novinarskog posla da kontroliše vlast i istinito obaveštava javnost, a ne da služi za manipulaciju i obračun sa političkim protivnicima.

"Kurir i po oceni Saveta za štampu, ali i po oceni drugih medija za proveru tvrdnji, često ne poštuje novinarske standarde i krši Kodeks novinara Srbije. Te činjenice mogu da se promene samo drugačijim i profesionalnijim izveštavanjem, a ne tužbama", smatra Radojević.

Dodaje i da činjenica da su ovim tužbama obuhvaćeni i neki mediji koji su preneli analizu Raskrikavanja, govori o tome da Kurir želi da obeshrabri sve koji bi želeli da prenose istraživanja portala. (kraj) vbr/mk

Share: