Korupcija podriva institucije

11:05 09. 12. 2023. FoNet | Velimir Ilić

KOPENHAGEN - Korupcija predstavlja ozbiljnu pretnju demokratiji, rastu i bezbednost, što podriva demokratske institucije i vladavinu prava, narušava poverenje građana u institucije, njihov prosperitet kao i jednakost, poručila je danas potpredsednica Parlamentarne skupštine OEBS za borbu protiv korupcije Irena Karalambides.

Ona je u saopštenju povodom Međunarodnog dan borbe protiv korupcije, koji ove godine obeležava 20. godišnjicu Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije pozvala na jačanje odgovornosti i transparentnosti u javnim institucijama.

"Korupciju olakšava nedostatak transparentnosti, odgovornosti i integriteta u javnim institucijama. Stoga, da bismo sprečili i borili se protiv korupcije, moramo zauzeti višesmerni pristup koji uključuje jačanje mehanizama transparentnosti i odgovornosti, obezbediti postojanje dovoljnih provera i ravnoteže, usvojiti zakone o zaštiti uzbunjivača, zakone o slobodi informisanja i proširiti inicijative za otvorene podatke", naglasila je potpredsednica Parlamentarne skupštine OEBS. (kraj) vip/mk

Ceo tekst dostupan je korisnicma FoNetovog servisa vesti.

Share: