Kako protiv usamljenosti

14:18 19. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka parlamentarna partija Levica traži da se u borbi protiv sveprisutnog osećanja usamljenosti građana više ulaže u mesta okupljanja. To mogu biti biblioteke, udruženja, sportski centri.

Međutm, lokalne samouprave su prezadužene i treba im finansijska pomoć, rekao je u ponedeljak predsednik Levice Martin Širdevan.

On se pozvao na ankete koje govore da se 25 odsto ljudi u Nemačkoj oseća jako usamljeno, a gotovo polovina usamljeno.  

Zahtev Levice deo je predloga za "pakt protiv socijalne hladnoće i za društveno zajedništvo". "Zato što usamljenost često ima veze sa siromaštvom i nedovoljnom inkluzijom", pojasnio je Širdevan.

Pakt sadrži nekoliko poznatih zahteva Levice, između ostalih i da se zaustavi poskupljenje osnovnih životnih namirnica, "kako bi svako sebi mogao da priušti božićni ručak".  

Tako bi, konkretno, četiri velika trgovačka lanca za određene namirnice morala da zadrže propisanu cenu, da budu pristupačne i za ljude koji primaju državnu pomoć.

Širdevan je ponovio i zahtev Levice za povećanje minimalne satnice na 15 evra. Uz to i sigurni minimum od 1.200 evra mesečno i subvencionisane cene struje i gasa treba da pomognu ljudima koji imaju malo novca, rekao je Širdevan.

Da se to finansira, Levica traži ukidanje kočnice zaduživanja. Reč je odredbi koja je usidrena u ustavu i koja određuje gornju granicu do koje država može da se zaduđžuje.

Pored toga potrebno je, prema oceni Levice, uvesti i porez na imovinu za bogataše i posebne namete za ekstremno bogate. Tako, između ostalog za one koji imaju više od milijardu evra, treba uvesti vanredni porez od 12 odsto.  

Pošto u Nemačkoj živi 226 milijardera, to u državni budžet može da ulije gotovo 84 milijarde evra, izračunao je Širdevan. (kraj) dep/mk

Share: