Svet u 2023. godini

11:35 29. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Zemljotres koji je početkom godine odneo više od 45.000 žrtava u Turskoj i Siriji obeležio je početak 2023. godine, na čijem koncu svet svedoči strašnom sukobu između Izraela i Hamasa, u kojem najveću stradanja trpe civili u Gazi.

Godina je počela objavom Kine da je pobedila kovid-19.

U zemljotresu koji je pogodio u februaru Tursku i istok Sirije, poginulo je više od 45.000 ljudi, a skoro 1,2 milion ostao je bez doma.

Rat između Ukrajine i Rusije je nastavljen napadima paravojne formacije Vagner na Bahmut, dok je u sukobima tokom ruske agresije oštećen i gasovod Severni tok.

Lider Vagnera Jevgenij Prigožin je u junu pokušao pobunu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je ona okončana u jednom danu. Prigožin je dva meseca kasnije poginuo u avionskoj nesreći.

Zbog rata u Ukrajini, Švedska i Finska su odlučile da prekinu vojnu neutralnost i podnele su kandidature za članstvo u NATO.

Finska je postala članica, dok Švedska završava i ovu 2023. godinu bez odobrenja parlamenata Turske i Mađarske za članstvo u Alijansi, uprkos saglasnosti Redžepa Tajipa Erdogana, koji je u maju ponovo dobio predsednički mandat.

April je doneo promene u susednoj Crnoj Gori, jer je najdugovečniji političar u regionu Milo Đukanović izgubio predsedničke izbore od Jakova Milatovića.

Oružane snaga Azerbejdžana su u septembru pokrenule "lokalne protivterorističke aktivnosti" u regionu Nagorno-Karabah kako bi vratile ustavni poredak razoružavanjem tamošnjih jermenskih vojnih formacija.

Tenzije na Južnom Kavkazu oko otcepljene enklave međunarodno priznate kao deo Azerbejdžana, kulminirale su slanjem azerbejdžanskih trupa koje su otpočele napad na Nagorno-Karabah.

Baku je vratio suverenitet nad tom oblašću, ali je to rezultiralo iseljavanjem skoro 100.000 Jermena, odnosno gotovo celokupno jermensko stanovništvo enklave napustilo tu teritoriju.

U oktobru je Hamas izveo teroristički napad na muzičkom festivalu u Izraelu, kada je ubijeno više od 360 ljudi, od 1.200 ubijenih tokom upada Hamase.

Na festivalu je bilo oko 4.000 ljudi, a odatle je oteto i oko 240 talaca.

U odmazdi Izraela na Gazu ubijeno je 21.110 Palestinaca, dok međunarodne organizacije navode da je 2,3 miliona stanovnika Gaze na ivici katastrofe, a da je 90 odsto napustilo domove i da im je ograničen pristup hrani i lekovima. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: