Gen MS preneli stočari

08:28 11. 01. 2024. FoNet | Dušan Krunić

KEMBRIDŽ - Nova studija naučnika sa Kembridža i Univerziteta u Kopenhagenu otkriva da su geni koji značajno doprinose pojavi multiple skleroze u severnoj Evropi stigli pre oko 5.000 godina i da su ih doneli stočari koji su stigli sa istoka.

Do takvog zaključka naučnici su došli analizirajući kosti i zube 5.000 drevnih ljudi koji su na prostorima zapadnog dela starog kontinenta i Azije živeli približno pre 34.000 godina.

Analizom DNK sa različitih područja Evroazije istraživači su pratili geografski razvoj i širenje multiple skleroze i došli do zaključka da bolest potiče sa nekih područja današnje Ukrajine, jugozapadne Rusije i zapadnog područja Kazahstana.

Ustanovljeno je da je nomadsko-stočarski narod, koji se bavio uzgojem krava i koza, po imenu Jamnaja (Yamnaya) preneo genetski rizik od ove teške bolesti migracijama u severnu Evropu, gde je mešanjem sa lokalnim stanovnistvom genetska anomalija nastavila da se širi tim delom kontineta, ukazuje se u studiji.

Jedan od vođa projekta, genetičar Eske Vilerslev dodaje da su nova saznanja promenila mišljenje o ovoj bolesti i otvorila puteve novih istraživanja za njeno izlečenje.

On napominje da je konačno rešena "sever-jug" enigma multiple skleroze, jer je postalo jasno zbog čega u severnoj Evropi ima skoro pa dvostruko veći broj obolelih od te bolesti, nego u južnim delovima kontinenta gde predstavnici Jamnaja naroda u svom davnom pohodu na Evropu nisu stigli u velikom broju.

Multiple skleroza je neurodegenerativna bolest kod koje ljudski imuni sistem greškom napada sopstveno tkivo nervnih vlakna mozga i kičmene moždine.

Ta bolest je nepredvidiva i kod nekih pacijenata moze izazvati teške i neizlečive posledice, dok kod manjeg broja obolelih teških posledica gotovo da i nema. (kraj) ivt/kru/dj

Share: