Homeopatija van zdravstvenog

18:25 11. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemački ministar zdravstva Karl Lauterbah (Lauterbach) kaže da želi da ukine finansiranje homeopatskih tretmana iz državnog fonda zdravstvenog osiguranja.

"Homeopatija nema smisla kao benefit zdravstvenog osiguranja," ocenio je ministar u objavi na Iksu. "Naša politika mora da se oslanja na naučnim dokazima". Isto tako, dodao je, "ne možemo da se borimo protiv klimatskih promena radiestezijskim štapićima".

Homeopatija je praksa navodnog lečenja biljnim, mineralnim i životinjskim supstancama ekstremno razblaženim u vodi ili kuglicama, takozvanim globulama. Prema naučnom konsenzusu, to nema nikakvog efekta osim, eventualno, placeba.

Nedeljnik Špigel (Spiegel) je u sredu naveo da je Lauterbah ostalim resorima poslao spisak preporuka za moguću uštedu u fondu zdravstvenog osiguranja.

Između ostalog, naveo je kako "usluge bez medicinski dokazane koristi ne mogu se finansirati iz doprinosa".

"Stoga ćemo izbrisati opciju da osiguranja pokrivaju usluge homeopatije i antropozofije i tako izbegnu nepotreban trošak fonda zdravstvenog osiguranja".

Privatna osiguranja mogu da nastave sa pokrivanjem pseudonaučnih tretmana.

Lauterbach je još oktobra 2022. najavio da će razmotriti brisanje homeopatije iz zdravstvenog osiguranja. "Mada homeopatija nije značajna stavka u rashodima, njoj nema mesta u zdravstvenoj politici zasnovanoj na nauci", rekao je tada za Špigel.

Magazin je izračunao da brisanje homeopatije iz sistema godišnje može da uštedi do 10 miliona evra. (kraj) dep/mk

Share: