Crkva nije deo političke borbe

16:19 09. 02. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da politička suština većine napada, kako sa leve tako i sa desne strane političkog spektra, počiva u činjenici da SPC odbija da aktivno učestvuje u partijskoj borbi, da se opredeli za ovu ili za onu stranu, za jednu ili drugu stranku, preneo je danas portal SPC Pravoslavlje.

"Mi, nažalost, gledamo kako se ponekad episkopi i sveštenici upliću u politiku u užem smislu te reči, odnosno u političku utakmicu stranaka, što nekima, koji ne razumeju ne samo mesto i ulogu Crkve u društvu nego samu suštinu njene misije u svetu, izgleda smisleno pa čak i hvale vredno", naveo je patrijarh.

"Polazeći od činjenice da su se takvi, različitim razlozima motivisani, primeri dešavali u daljoj ili bližoj prošlosti, pojedini ljudi, neki bez zadnjih misli a drugi, bojim se iz ličnih interesa, imaju i šire utisak da je aktivni politički, pa i partijski, angažman sveštenoslužitelja Crkve, ne samo nešto što se od njih očekuje, nego su na isti i obavezni", naveo je poglavar SPC. (kraj) vem/sv/mk

Share: