Veliki značaj Matice srpske

21:19 16. 02. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

NOVI SAD - Ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala je danas svečanoj sednici Matice srpske i istakla da od osnivanja do danas ta najstarija književna, kulturna i naučna institucija srpskog naroda ima izuzetno važnu ulogu u nastajanju, unapređenju i negovanju kulturnog i nacionalnog identiteta.

Gojković je dodala da sa zadovoljstvom prihvata poziv da se pridruži Počasnom odboru za proslavu "Dva veka Letopisa Matice srpske“, jednog od najstarijih književnih časopisa na svetu, i ukazala da je prosvetiteljska misija Matice srpske nastavak puta koji su trasirali Dositej Obradović i Vuk Karadžić u cilju predstavljanja bogatstva naše kulture u Evropi i u svetu, navodi se u saopštenju.

„Jednu od ključnih uloga u tom pregalaštvu i trudu ima Letopis Matice srpske, afirmacijom i popularizacijom našeg najvrednijeg savremenog književnog i naučnog stvaralaštva. Letopis, baš kao i Matica srpska, već dva veka je čvrst temelj očuvanja srpskog jezika i pisma, književnosti i kulture uopšte“, kazala je Gojković. (kraj) is

Share: