Godišnjica zločina u Štrpcima

08:33 27. 02. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Na današnji dan pre 31 godinu na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH) pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) izveli su 20 putnika i potom ih ubili, a porodice žrtava i dalje čekaju na pravdu pred pravosuđem Srbije, tragaju za posmrtnim ostacima i ne uspevaju da ostvare status civilnih žrtava rata, saopštilo je vše nevladinih organizacija.

U zajedničkom saopštenju Fonda za humanitarno pravo, Sandžačkog odbora za demokratiju, Žena u crnom i Inicijative mladih za ljudska prava podseća se da su pripadnici VRS 27. februara 1993. godine iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd–Bar izveli 19 građana Savezne Republike Jugoslavije i jedno N. N. lice i potom ih ubili.

Žrtve zločina u Štrpcima su Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. (kraj) mjj/vbr/dj

Share: