Srce od 21 stabla

15:20 08. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - U blizini Brankovog mosta danas je zasađeno 21 stablo crvenog hrasta u obliku srca u znak sećanja na ubijene u masovnim ubistvima u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u Duboni i Malom Orašju i u znak sećanja na Andreja Simića kojeg je ubio školski drug u Niškoj banji i na Dušana Jovanovića koga su ubili skinsi 1997. godine, piše javniservis.net.

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubijeni su učenici Ana Božović, Sofija Negić, Mara Anđelković, Andrija Čikić, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ema Kobiljski, Katarina Martinović i Adriana Dukić, i čuvar Dragan Vlahović.

U masovnom ubistu u Duboni i Malom Orašju ubijeni su Nikola Milić, Aleksandar Milovanović, Marko Mitrović, Lazar Milovanović, Nemanja Stevanović, Petar Mitrović, Milan Panić, Kristina Panić i Dalibor Todorović.

Sadnji su prisustvovali i roditelji dece iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

Memorijalni park unutar parka Ušće, biće uređen i sa klupama i tablom na kojoj će biti informacije o ovom spomen parku, zamišljenom ne samo kao mesto sećanja, već i kao mesto susreta, ljubavi, dobrote i solidarnosti.

Posađena stabla crvenog hrasta imaju više od 10 godina i srce će vrlo brzo moći da se uoči kada olistaju.

Crveni hrast simboliše obnovu i otpornost, posle požara u šumi, crveni hrast se diže iz pepela i obnavlja.

To drvo potiče iz Severne Amerike, a u indijanskoj kulturi, taj hrast je simbol snage i mudrosti.

Pored tog parka sećanja, u Tašmajdanskom parku su ranije zasađena stabla japanske trešnje, a u Malom Orašju kedrovi.

U okviru Godine dobrote Srpski filantropski forum će pozvati škole da u svojim dvorištima ili okolini zasade aleje sećanja, koje će služiti i za nastavu, za učenje o ekologiji, promociji aktivizma u zaštiti životne sredine. (kraj) bdb/dj

Share: