Trideset godina mature

08:16 14. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Dokumentarni film "Trideset godina mature", autora Dušana Gajića, biće prikazan danas na specijalnoj projekciji na Francuskom institutu za geopolitiku, pri univerzitetu u Parizu, a potom će uslediti debata "kuda ide Srbija" uz učešće autora, predstavnika instituta i novinara.

Film je tokom ove nedelje imao seriju projekcija u Francuskoj, u Parizu i Dižonu, u saradnji sa prestižnim Fakultetom političkih nauka i Institutom Žak Delor.

U saopštenju se navodi da je film "Trideset godina mature" do sada učestvovao na više od trideset međunarodnih filmskih festivala i imao specijalne projekcije u Beogradu, Briselu, Beču, Londonu, Parizu i Njujorku.

U Francuskoj javnosti se malo govori o Srbiji i proširenju EU na Zapadni Balkan, pa će debata koja će uslediti biti od izuzetnog značaja, jer postavlja pitanje evropske budućnosti regiona, a u širem smislu i budućnosti EU.

Dosadašnje projekcije su pokazale da kritički pogled na istoriju Srbije u proteklih tridesetak godina, kroz prizmu jedne generacije, podstiče na debatu i razmišljanje, rekao je autor filma Dušan Gajić.

Autor u filmu, kroz razgovor sa svojom generacijom i ćerkom koja odrasta u Briselu, preispituje nedavnu istoriju svoje zemlje.

Učesnici filma konstatuju da je srpsko društvo i danas zaokupljeno sličnim pitanjima kao i 1989. godine, jer i dalje nema pouzdanog i nedvosmislenog odgovora na neka od ključnih pitanja - šta sa demokratijom i višestranačkim sistemom, Kosovom, regionom i Evropom.

Film je sniman u Beogradu, Briselu, Hagu i Beču, a produkciju su podržali Evropski fond za Balkan, Fondacija za otvoreno društvo, Ministarstvo kulture i informisanja i Radio-televizija Srbije. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: