Sećanje i duboko žaljenje

11:10 23. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva danas u zajedničkom saopštenju ističu da je 24.marta 1999.godine "počela vojna intervencija koju niko nije želeo", naglašavaju da ona nije bila usmerena protiv naroda Srbije i osećaju "duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života na Kosovu i u Srbiji".

Kako se navodi u saopštenju, "operacija Saveznička snaga osmišljena je da natera Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije, da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spreči humanitarnu katastrofu i omogući izbeglicama i raseljenim licima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu".

Ambasadori u saopštenju tvrde da je "ova vojna operacija pokrenuta je nakon što su iscrpljena sva politička i diplomatska sredstva da se Slobodan Milošević ubedi da se opredeli za rešenje putem pregovora i za mir na Kosovu, na osnovu sporazuma iz Rambujea i uz ispunjenje zahteva iz Rezolucije 1199 Saveta bezbednosti, usvojene u okviru Poglavlja VII uz podršku Rusije".

"Operacija Saveznička snaga nije bila usmerena protiv naroda Srbije i osećamo duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života na Kosovu i u Srbiji", naglašava se u zajedničkom saopštenju ambasadora, povodom 25.godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Oni objšnjavaju da se danas sećaju i žale za izgubljenim životima nedužnih, ali i razmišljaju o "našoj zajedničkoj budućnosti sa Srbijom i Kosovom u evropskoj porodici naroda".

"Podržavamo nalaženje rešenja za spor između Kosova i Srbije, što je hitno pitanje evropske bezbednosti, i uvereni smo da je potpuna primena Ohridskog sporazuma postignutog pod okriljem i posredstvom Evropske unije najbolji put napred ka miru i stabilnosti u korist naroda koji žive u Srbiji i Kosovu", poručuje se u saopštenju.

"Vojska Srbije sve tešnje sarađuje sa NATO alijansom i evropskim partnerima, učestvujući u misijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Partnerstvo je način na koji možemo zajedno graditi mirnu i stabilnu budućnost kakvu naši narodi zaslužuju", navodi se na kraju zajedničkog saopštenja ambasadora Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. (kraj) def

Share: