Skup podrške Gruhonjiću

10:17 25. 03. 2024. FoNet | Leposava Čolić

NOVI SAD - Grupa profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pozvala je univerzitetske kolege da im se pridruže u sredu, 27. marta na skupu podrške “Protiv progona nastavnika i za očuvanje akademskog integriteta i autonomije”, povodom "šovinističke hajke koja se vodi protiv profesora tog fakulteta i novinara Dinka Gruhonjića", saopšteno je danas.

Skup počinje simbolično u 11.55 ispred zgrade Filozofskog fakulteta, a na njega su pozvani svi zaposleni na Filozofskom fakultetu, ali i svim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu i drugim univerzitetima u Srbiji, zatim studente, kao i sve slobodnomisleće građane koji veruju u slobodu govora i demokratske vrednosti, navodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

“Prethodnih dana svedočili smo tome da je naš kolega, vanredni profesor Dinko Gruhonjić, izložen
najgnusnijim pretnjama nakon što se u javnosti pojavio tendenciozno montirani snimak njegovog učešća na festivalu ‘Rebedu’ u Dubrovniku pre godinu dana. Ovaj javni linč kulminirao je pozivom Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu da se profesoru Gruhonjiću uruči otkaz, ili će u suprotnom ova organizacija u četvrtak, 28. marta, započeti sa blokadom našeg, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu”, naveli su profesori u saopštenju za javnost. (kraj) mjj/lč/dj

Share: