Preminula Slađana Milošević

13:22 26. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.

Milošević je umrla u Zemunskoj bolnici, posle kraće bolesti, a datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. oktobra 1955. godine i smatrana je ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu "Studentsko ljeto" u Maglaju, 1974. godine, gde je osvojila "Gran Pri".

Na površinu jugoslovenske pop-rok scene isplivana je 1977. godine sa pesmom "Au, Au" i iste godine imala svoj prvi veći nastup na Koncertu kod Hajdučke česme, gde je nastupala pre Bijelog Dugmeta.

Milošević je počela da ruši tabue, kad je izdala pesmu pod nazivom "Seksi dama", koja je bila zabranjena za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima.

Godine 1979, promovisala je pesmu "Amsterdam", a 1981. godine nastupila na izboru za jugoslovenskog predstavnika na Pesmi Evrovizije u Beogradu i osvojila osmo mesto sa kompozicijom "Recept za ljubav".

Sa Dadom Topićem je 1984. godine snimila pesmu "Princeza", koja je prevedena i na engleski jezik, a 1989. godine je otišla u Sjedinjene Države, gde je neko vreme svirala sa grupom "Baby Sister".

Jedno vreme je bila broker na berzi, a radila je i u marketinškim agencijama. U Beograd se vratila 1995. godine. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: