Imao sam sreću

13:21 29. 03. 2024. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Imao sam sreću da budem na pravom mestu, u pravo vreme, sa pravim saigračima, izjavio je danas slavni košarkaš Toni Kukoč, osvajač tri američka NBA šampionata, dve srebrne olimpijske medalje, dva šampionata Evrope, tri prvenstva Evrope sa Jugoplastikom, svetski prvak sa jugoslovenskom reprezentacijom 1990. godine i član Košarkaške kuće slavnih.

Moja karijera bi bila zaokružena zlatnom medaljom na Olimpijskim igrama u Seulu 1988, kada nas je u finalu porazio Sovjetski Savez. Bili smo mladi, nismo imali dovoljno iskustva, nismo razumeli košarku, jer smo bili deca. Sami smo sebe zagušili, rekao je Kukoč novinarima u Beogradu, gde će film "Magična sedmica" Sabahudina Topalbećirevića biti prikazan sutra na 71. festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

Glavni junak tog ostvarenja je Kukoč.

On je izjavio da je američki košarkaški "Drim tim" napravljen za Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine kao odgovor na reprezentaciju Jugoslavije.

To bi bila najbolja košarkaška utakmica ikada odigrana. Oni su bili košarkaške legende, ali smo mi bili uigranija ekipa, rekao je Kukoč.

Moja karijera u Beogradu je vezana za ekipu Partizana, koja je igrački bila bolja od Jugoplastike, ali smo mi kao ekipa bili utrenirani. Sve naše utakmice su bile dobijene na pet poena. Uvek sam imao dobre odnose i respekt prema igračima Crvene zvezde. Košarkaška publika u Beogradu je školovana, izjavio je Kukoč, uz konstataciju: Koliko nas nisu voleli, toliko su nas poštovali.

Govoreći o svojoj karijeri, Kukoč je ocenio da je "najvažnije pogledati sebe i otkriti šta ti nedostaje - brzina, snaga, skočnost, razumevanje igre".

Na pitanje o odnosu sa košarkaškom legendom i bivšim saigračem iz Čikago Bulsa Majklom Džordanom, Kukoč je odgovorio: Veže nas ljubav prema golfu i cigarama. Voli me i ceni.

Kukoč je naveo da svaka ekipa u NBA želi jednog ili dvojicu igrača iz Evrope, "jer mogu da igraju na više pozicija".

Prema Kukočevim rečima, košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić "može da igra bilo šta", jer mu inteligencija omogućava da dva koraka ranije zna šta će se desiti.

Jokić slaže celu ekipu. Igra centra, ali je plejmejker, izjavio je Kukoč. (kraj) vbr/drp/dj

Share: