Marihuana legalna od 1. aprila

21:30 29. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Decenijama su čekali, kako kažu, početak nove ere. Pa, dočekali su ga: ljubitelji marihuane u Nemačkoj od ponedeljka, 1. aprila, izlaze iz ilegale.

U kanabisu će moći da uživaju zakonito, delom i u javnosti. Najavili su slavlje već u ponoću, u prvim minutima stupanja na snagu zakona o legalizaciji.

Centralna proslava biće pred Brandenburškom kapijom u Berlinu, najavilo je Udruženje indijska konoplja. Pozvalo je građane da se okupe u nedelju, na Uskrs, pola sata pre ponoći.

"U ponoć ćemo pripaliti", saopštila je grupa i apelovala na ljude da poštuju noćni mir i da se uzdrže od pušenja marihuane pre ponoći. Skup je uredno prijavljen policiji.

Na uskršnji ponedeljak biće manjih proslava i u drugim gradovima. Jedna je planirana pred čuvenom Kelnskom katedralom.

Novi zakon dozvoljava konzumaciju kanabisa odraslima, uz brojna ali ne preterano ozbiljna ograničenja.

Ljudi od ponedeljka marihuanu mogu da puše i na ulici, ali dalje od škola i drugih ustanova za decu i mlade. Konzumacija je zabranjena i u neposrednoj blizini maloletnih.

Uzgoj određene - male - količine za sopstvene potrebe isto postaje dozvoljen, a od 1. jula biće dozvoljeno i udruživanje u klubove.

Međutim, prodaja i kupovina marihuane nije dozvoljena, tako da isprva zapravo neće biti legalne marihuane. Što ne znači da je u prvi minut ponedeljka neće biti na ulicama. (kraj) dep/mk

Share: