Pobeda života nad smrću

10:13 31. 03. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve danas proslavljaju najveći hrišćanski praznik - uskrsnuće Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Uskrsnuće sina Božijeg temelj je hrišćanske vere, obnova života, simbol neuništivosti duha na kome počiva vera u Boga.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet je u Uskršnjoj poslanici naveo da na Zemlji besne mnogi ratovi i poručio da je glavni zadatak Katoličke crkve i katolika "nagoveštanje radosne vesti o uskrsnuću", zato što je Uskrs "promenio budućnost svekolikog stvorenog sveta, a u njemu i čoveka".

"Nije ljudska slabost ta koja ima poslednju reč, nisu to ni greh, ni prevara, nego Božji večni život. I ne bismo mogli da uništimo ovaj život čak i ako bismo sve iskorenili sa ove planete. Nije lako sve to prihvatiti - a ovde može da pomogne samo dubina vere", rekao je Nemet.

On je istakao da "vera daje snagu da istrajemo na svom životnom putu, da ostanemo dobri u ovom zaraćenom svetu, a ne da sledimo primer onih koji više ne žele ili ne mogu da budu dobri".

Nemet je u subotu predvodio misu Uskrsnog bdenja u Katedrali Uznesenja blažene djevice Marije u Beogradu.

Pored brojnih vernika, uskršnjem bdenju prisustvovali su i izaslanica predsednika Srbije, ministarka pravde Maja Popović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović i vikarni episkop patrijarha srpskog, prenosi RTS.

Za Uskrs, svuda je uobičajeno bojenje jaja, prvenstveno u crvenu boju, koja predstavlja simbol novog života. Uz bogatu trpezu okuplja se porodica, kreće u zabavnu potragu za skrivenim jajima, negde se nadmeću za najjače. (kraj) vbr/mk

Share: