Ne spaljivati travu

11:30 06. 04. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog predstojećeg perioda toplog i suvog vremena pogodnog za nastanak i brzo širenje požara na otvorenom, apelovao je danas da građani budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara, kao i da ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na 193.

Pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Miloš Milenković podsetio je da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, kao i biljnih ostataka strnih useva i smeća, zatim loženje vatre u šumskom kompleksu i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, saopštio je MUP.

On je naveo da će pravna lica koja spaljuju strne useve, biljne ostatke i smeće na otvorenom biti kažnjena sa 300.000 do milion dinara, a fizička lica sa 10.000 dinara. Fizička lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja u okviru šumskog kompleksa i na udaljenosti 200 metara od ruba šume biće kažnjena sa 10.000 do 50.000 dinara. (kraj) vbr/mk

Share: