Za promenu klimatske politike

19:42 06. 04. 2024. FoNet | desk

BEOGRAD - Jedan aktivista koji mesec dana štrajkuje glađu zahtevajući radikalniju klimatsku tranziciju u petak se prvi put direktno obratio kancelaru Olafu Šolcu (Scholz).

Štrajkač, 49-godišnji inženjer Volfgang Meceler-Kik (Wolfgang Metzeler-Kick), nije u sebe uneo čvrstu hranu od 7. marta i insistira da je spreman da umre za svoje ciljeve.

Njemu se pre 12 dana u gladovanju pridružio još jedan aktivista. Njih dvojica žive pod šatorima u Šprebogenparku u berlinskoj vladinoj četvrti, između Bundestaga i kancelarijata.

Njih dvojica od Šolca zahtevaju izjavu vlade o klimatskoj krizi sa formulacijom da "klimatska kriza ozbiljn o preti opstanku civilizacije".

Šolc, prema njima, treba da deklariše i posvećenost cilju: "Sada moramo radikalno da promenimo kurs, sa čime godinama kasnimo".

"Gladan sam iskrenosti i spreman sam da umrem da istina izađe na videlo", rekao je Meceler-Kik novinarima.

Sada razmišlja o "krajnjoj" eskalaciji, uključujući i izbacivanje soka koji sada uzima.

Meceler-Kik ocenjuje da će njegova eventualna smrt "iščupati iz senke" činjenice o posledicama globalnog zagrevanja - uključujući oluje, suše, poplave i glad.

"To je usrano velika žrtva", dodao je.

Prema rečima lekara koji brine o štrajkačima, obojica su stabilnog zdravlja. U ekstremnim slučajevima, ljudi štrajk glađu mogu da prežive 50 do 70 dana. (kraj) dep/mk

Share: