Četvrt veka od ubistva

08:45 11. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) obeležiće danas 25. godišnjicu od ubistva Slavka Ćuruvije, urednika i vlasnika lista Dnevni telegraf.

Dva udruženja pozvala su kolege da u podne u Svetogorskoj 35 u Beogradu, gde je Ćuruvija ubijen, zajedno sa članovima porodice, prijateljima i kolegama kod spomen-obeležja polože vence i zapale sveće.

Ubistvo Slavka Ćuruvije jedini je slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dobio sudski epilog, ali zbog loše vođene istrage tužilaštva, ubice su i dalje na slobodi, dok se o nalogodavcima nikada nije vodila istraga.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je u februaru, 10 meseci pošto je presudio, da je preinačio prvostepenu presudu kojom su pripadnici Službe državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak bili osuđeni na kazne zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije i pravosnažno ih oslobodio.  

Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je 2015. godine.

Prvostepeni sud je dva puta doneo istu presudu - ukupno 100 godina zatvora za četvoricu okrivljenih, ali ih je Apelacioni sud oslobodio. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: