Doneti antibot zakon

08:42 24. 04. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Nevladine organizacije Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Građanski preokret pozdravile su danas odluku američkog Stejt departmenta da u godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji istakne problem botovanja, kao sredstva urušavanja demokratske javnosti, saopštio je Građanski preokret.

"Fabrika botova, koja je otkrivena u julu prošle godine, predstavlja formu udruženog delovanja organizatora – Srpske napredne stranke (SNS) i osoba koje su realizatori botovanja, među kojima ima javnih funkcionera i javnih službenika. Fabrika botova krši i obesmišlja pravo građana na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje", smatraju te organizacije.

One dodaju da je, kako bi se uspostavila sistemska i sistematična borba protiv botovanja čiji je cilj urušavanje javnosti kao osnove demokratskog društva, neophodno doneti antibot zakon i suzbiti dalje širenje organizovanih laži, kleveta i pretnji na internetu, zloupotrebom javnog sektora i državnih resursa. (kraj) mjj/dal/dj

Share: