Sećanje na žrtve iz "Ribnikara"

11:06 02. 05. 2024. FoNet | Anđelija Stojković/Katarina Tomović

BEOGRAD - Godišnjica masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" obeležava se sutra celodnevnim programom "Buđenje" posvećenom đacima, čuvaru škole, koji između ostalog uključuje i niz diskusija o uzrocima koji su doveli to takvog zločina.

U školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu maloletni K. K. je 3. maja 2023. ubio Bojanu Asović (11), Anu Božović (11), Katarinu Martinović (12), Maru Anđelković (13), Emu Kobiljski (13), Sofiju Negić (13), Andriju Čikića (14), Adrianu Dukić (14), Angelinu Aćimović (14) i Dragana Vlahovića (53), a ranjeno je šest osoba.

Kako je navedeno u saopštenju Užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, program obeležavanja prve godišnjice tog zločina i komemoracije žrtava je zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova delimično izmenjen u odnosu na prvobitno najavljeni.

Prema navodima Multidisciplinarnog tima, u 8.40 sati u ulici Kralja Milutina 10, gde se dogodilo masovno ubistvo, okupiće se porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani koji imaju potrebu da iskažu solidarnost i empatiju. Tokom celog dana biće moguće ostaviti cveće, zapaliti sveću i upisati se u knjigu sećanja u prostorima određenim za to.

Prostorno-likovna instalacija u ulici Kralja Milutina 10 će, kao simbol zajedničkog sećanja, ostati u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra, navodi se u saopštenju.

U 8.41 časova mediji u Srbiji će prekidom programa obeležiti minut ćutanja kao sećanje na žrtve, kao i 4. maja 2024. u 22.32 sati kao sećanje na žrtve iz Malog Orašja i Dubone.

Od 9.00 do 19.00 časova u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i "QR" kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru, dodaje se u saopštenju Multidisciplinarnog tima.

Takođe će od 9.00 do 19.00 sati, na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu u blizini spomenika Desanki Maksimović, biti emitovan video kolaž sećanja na žrtve.

Iz Multidisciplinarnog tima dodaju i da će od 20.00 časova, na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu biti emitovan direktan televizijski prenos završnog muzičko-scenskog programa u realizaciji Radio-televizije Srbije.

Građani će imati priliku da se okupe u javnom prostoru, učestvuju u zajedničkom sećanju i tugovanju i pošalju poruke empatije i solidarnosti, dodaje se u saopštenju.

"Pozivamo građanke i građane da učestvuju u komemorativnim aktivnostima i da nam se pridruže u radu Foruma. Svojim prisustvom i idejama, kao i spremnošću da podelimo svoja promišljanja i osećanja, započećemo proces osmišljavanja budućeg 'mesta sećanja' na žrtve masovnih zločina u Beogradu, Duboni i Malom Orašju 3. i 4. maja 2023", poručili su iz Multidisciplinarnog tima. (kraj) mjj/and/kt/dj

Share: