Alarmantno stanje

10:53 11. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Advokat Rodoljub Šabić, predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, ocenio je danas da čak tri slučaja neprirodne smrti u kratkom periodu u policijskim stanicama u Boru i Srbobranu i u zatvoru u Padinskoj skeli predstavljaju krajnje alarmantno upozorenje na stanje i probleme u funkcionisanju državnog represivnog sistema.

Šabić je naveo u pisanoj izjavi da je eskaliranje problema posledica neodgovornog ignorisanja, potcenjivanja i "guranja pod tepih" njegovh realnih dimenzija.

"Nekažnjivost službenih lica koja praktikuju torturu i zlostavljaju građane kod nas je ozbiljan i opasan, a hroničan problem. Organi unutrašnje kontrole i tužilaštva skoro po pravilu propuštaju da čak i u najdrastičnijim slučajevima brutalnog zlostavljanja utvrde bilo čiju individualnu odgovornost, istrage protiv službenih lica sprovode se krajnje indolentno, brojni su slučajevi zastarevanja,u malobrojnim slučajevima kad dođe do osude sudovi gotovo uvek izriču uslovne a primera otpuštanja iz službe praktično i nema", naveo je Šabić. (kraj) vem/mk

Share: