Pet godina "Kafe sa psihologom"

10:49 21. 05. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Hemofarm fondacija saopštila je danas da je, zajedno sa partnerima Filozofskim fakultetom u Beogradu i Art komunom Dorćol Platz, obeležila pet godina od pokretanja projekta "Na kafi sa psihologom", čiji cilj je da ukaže javnosti da o mentalnom zdravlju mora da se brine na isti način kao o fizičkom zdravlju.

Kako je istaknuto, cilj je bio pokazati i da tegobe u vezi sa mentalnim zdravljem nisu lična slabost, već zdravstveni problem za koji postoji rešenje ukoliko se na vreme potraži stručna pomoć.

Za pet godina organizovano je 35 tribina o različitim problemima mentalnog zdravlja i savremenog doba na kojima je učestvovalo blizu 90 psihologa, psihoterapeuta i psihijatara, predstavnika relevantnih institucija i javnih ličnosti koje su se i same tokom života suočile sa problemima ili dilemama.

Napisano je 40 blogova stručnjaka, a posebnu pažnju javnosti privukli su razgovori o depresiji, emocionalnom zdravlju, sindromu sagorelosti, perimenopauzi i menopauzi, predrasudama i stereotipima, mentalnom zdravlju ljudi u podeljenom društvu, uticaju pandemije COVID -19 na mentalno zdravlje pojedinaca.

Generalni direktor Hemofarm grupe Ronald Zeliger rekao je da je jedan od važnijih „lekova“ koje čovečanstvo treba da otkrije i onaj kojim će se društvo osloboditi predrasuda koje postoje prema bolesnima.

Stigmatizacija bolesnih ozbiljno utiče na dobrobit pacijenata, ali i njihovih porodica, zbog čega su projekti kao što je "Na kafi sa psihologom" preko potrebni jer glasno govore o onome o čemu se ćuti, pružaju podršku pojedincu i društvu i razbijaju predrasude koje su o ljudima sa mentalnim poteškoćama stvorile ranije generacije, ocenio je Zeliger.

On je ukazao da je Hemofarm, kao farmaceutski lider u regionu, preko svoje Fondacije veoma aktivan u podizanju svesti društva o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i boljeg tretmana osoba sa mentalnim poteškoćama i da neće odustati da se o mentalnom zdravlju govori, "jer put ka zrelom i zdravom društvu vodi preko edukovanog stanovništva, eliminacije stigmatizacije i diskriminacije koja je prati". (kraj) mjj/dal/dj

Share: