Bebac traži temeljnu istragu

17:08 19. 01. 2024. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Roditeljski portal Bebac je danas, povodom smrti bebe rođene u Sremskoj Mitrovici i tvrdnje porodilje Marice Mihailović da je tokom porođaja doživela teško kršenje svojih prava, zatražio da se sprovede temeljna istraga i hitno preispitaju procedure i protokoli u porodilištima.

Portal Bebac se založio i za povećanje broja zaposlenih, poboljšanje uslova, eliminisanje akušerskog nasilja i organizovanje obavezne edukacije za zdravstvene radnike, sa posebnim naglaskom na empatiji, etici i poštovanju prava pacijenata.

Taj tragičan slučaj je otvorio stare rane i izazvao nove strahove trudnica i majki koje će, zbog nepoverenja u sistem, u porodilište ulaziti preplašene i uznemirene. Svaka žena na porođaju ima pravo da se prema njoj odnose humano, ima pravo na blagovremenu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, da se oseća sigurno. Porodilišta su dužna da prate savremene tokove zdravstvene struke i nauke, kako bi se rizici porođaja sveli na minimum, što svakoj trudnici i porodilji garantuje zakon, poručio je portal Bebac. (kraj) drp/mk

Share: