Javna opomena

12:49 05. 02. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Komisija za žalbe Saveta za štampu, u odluci objavljenoj na svom sajtu, izrekla je javnu opomenu portalu Nova.rs, zbog teksta „Ovo je dokaz da Goran Vesić laže“, objavljenog 8. januara 2024. godine.

Članovi Komisije na sednici koja je doržana 25. januara utvridli su da je portal Nova.rs prekršio tačke 2 i 4 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije o obavezi novinara da pravi jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja, kao i tačku po kojoj je sa novinarstvom nespojivo objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina,

Portal Nova.rs prekršio je i tačku 3 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj je prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako njihovom namerom iskrivljivanju ili iznošenju laži, saopštila je Komisija za žalbe.

U obrazloženju se navodi da je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije, podneo žalbu na tekst, koji je po njegovom mišljenju, neistinit i krši Kodeks novinara Srbije.

Vesić je naveo da se u tekstu, bez ikakvih dokaza, tvrdi da laže, iako nije proveravana istinitost njegove tvrdnje o količini posute soli i izvršenom poslu, što je proverljiv podatak.

Iznete su neosnovane optužbe, a pokušali su i da tendenciozno smrt ljudi u saobraćajnim nesrećama povežu sa tim da navodno nije posuta so, i to tako što je njegovo ime direktno dovedeno u vezu sa smrću tih ljudi, navodi Vesić

U odgovoru na žalbu, advokati redakcije portal Nova.rs naveli da se tekst bavi stanjem na putevima usled loših vremenskih uslova, da je ministrova izjava verodostojno preneta sa sajta Ministarstva, tako da ne može biti tačna tvrdnja da je objavljena neistina.

Tekst se, kako ističu, ne bavi ni time da li je posuto manje ili više soli od onoga što on tvrdi, niti da li je so uopšte posuta, već stanjem na putevima, saobraćajnim nezgodama.

Suprotstavljajući izjavu ministra kao najodgovornijeg za stanje na putevima informacijama o brojnim nezgodama, u tekstu je iznet vrednosni sud da izjava ministra nije istinita, saopštili su advokati portala.

Vrednosni sudovi se ne dokazuju, pa se ne može tvrditi da li je neki sud isitinit ili ne, podsećaju advokati,

Većina članova Komisije za žalbe ocenila je da je već sam naslov teksta problematičan, budući da se za video preuzet sa društvene mreže tvrdi  da je “dokaz da Goran Vesić laže”.

Suprotno odgovoru advokata redakcije da je iznet vrednosni sud, naslov sadrži činjeničnu tvrdnju – imamo dokaz da laže, dok je zapravo sam “dokaz” više nego upitan.

Iako redakcija tvrdi da je izveštavala o stanju na putevima i vremenskim prilikama, što je neosporan javni interes, naslov teksta jasno ukazuje da je u fokusu Goran Vesić, a ne situacija u vezi sa snegom.

Prema mišljenju većine članova Komisije, povezivanje Vesićeve izjave o količini posute soli sa saobraćajnim nesrećama sa smrtnim ishodom veznikom “pa ipak”, implicira da je baš Vesić odgovoran za njih.

Mora postojati jasna razlika između činjenica, komentara, pretpostavki i nagađanja, kao i da je s novinarstvom nespojivo objavljivanje neosnovanih optužbi i kleveta, navodi Komisija. (kraj) dep/dj

Share: