Iznenadna spoznaja zaštitnika

16:34 22. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je danas, povodom najave zaštitnika građana Zorana Pašalića o pokretanju postupka cene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, da kao rukovodilac nezavisnog instituta treba da doprinosi unapređenju oblasti zaštite prava žena, a ne da im to pravo osporava.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić obavlja svoju funkciju u drugom mandatu, a jedna od njegovih nadležnosti je rodna ravnopravnost. Smatramo da je bilo dovoljno vremena da se upozna sa delokrugom svog rada i dokumentima koja izlaze iz njegove institucije, navodi se u reagovanju Ministarstva.

Ne ulazeći u motive iznenadne spoznaje zaštitnika građana o mogućem kršenju najvišeg pravnog akta, pogotovo u kontekstu obeležavanja dana maternjeg jezika srpskog naroda i maternjih jezika nacionalnih manjina, Ministarstvo podseća da je prilikom izrade Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, ombudsman imao dva predstavnika u Posebnoj radnoj grupi.

Oni se ni na jednom sastanku nisu usprotivile, dovele u pitanje, niti prenele negativan stav zaštitnika građana Zorana Pašalića o uvođenju odredbi o rodno osetljivom jeziku u sadržaj Zakona, ukazuje Ministarstvo.(kraj) vbr/ivt/bdr

Share: