Potrebne sistemske promene

19:46 22. 02. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Psihološkinja Jovana Baćigalupo izjavila je danas da je potrebno sistemski menjati situaciju u zemlji kako bi se poboljšao tretman žena u porodilištima i akušersko nasilje smanjilo na minimum.

"Mnoge vrste akušerskog nasilja postoje, ali ne postoji studija o tome koliko broj žena doživljava takav tretman", kazala je Baćigalupo televiziji N1.

Kako je objasnila, na naučnom skupu je predloženo da se napravi studija kako bi se videlo šta je sve akušersko nasilje, gde najviše "gori" i odakle treba krenuti kada u pitanju rešavanje tog problema.

Smatra da se u Srbiji pacijent posmatra kao pasivni učesnik.

Psihološkinja je navela da se žene koje su prošle probleme uglavnom ne informišu i najčešće prolaze bez objašnjenja zašto se neka procedura sprovodi, što pojačava osećaj straha i nemoći.

Drugi problem je stanje u porodilištima u Srbiji koja su, kako je ocenila, u veoma lošem stanju.

"Prve dane posle porođaja, žene provode u prljavoj posteljini, toaleti su neprihvatljivi, hrana loša. Iz bolnice izlazi sa gorkim ukusom u ustima", naglasila je Baćigalupo.

Ideja panela koji su organizovali Institut za mentalno zdravlje i Pravni fakultet uz učešće svetskih ekspertkinja jeste da problem akušerskog nasilja ostane "u žiži javnosti", jer se, kako navodi Baćigalupo, "obično nešto desi, malo priča o tome, pa zataška".

"Jako je važno da o tome pričamo, ne samo kada dođe do fatalnog ishoda", napomenula je psihološkinja.

Ona je ukazala na to da ni u Srbiji, ni u Evropi ne postoji zakon koji jasno definiše akušersko nasilje, ali da ono spada pod diskriminaciju, a da po zakonu niko ne bi trebalo da bude diskriminisan.

Sa druge strane, kazala je Baćigalupo, domaći sudovi su spori, produžava se retraumatizacija žene, bolnice štite lekare i teško je dokazati njihovu krivicu.

Prema njenim rečima, veći je stepen akušerskog nasilja u siromašnijim zemljama, jer su uslovi neadekvatni, pravni sistem otežava da se dođe do pravde i ženama je teže da prijave takve slučajeve.

"U Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama se to lakše radi. Ono što se pokazalo važnim je pratnja partnera, to ne mora nužno da bude suprug, već može, majka, sestra... to ženama da je veliki stepen sigurnosti i pokazano je da je tada akušerskog nasilja manje", zakljućila je Baćigalupo.

Share: