Borba za slobodne izbore

14:14 14. 04. 2024. FoNet | Branko Vučković

KRAGUJEVAC - Otvorena građanska platforma (OGP) Glas Srbije i Inicijativa ProGlas potpisali su u Topoli "Dogovor za slobodne i poštene izbore“, kojim se traži dosledno sprovođenje preporuka misije ODIHR, ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora.

OGP Glas Srbije, koja okuplja više udruženja, grupa građana, građanskih inicijativa iz Kragujevca, Pirota, Čačka, Vrnjačke banje, Topole, Petrovca na Mlavi i drugih mesta širom Srbije, saglasna je sa ocenom ProGlasa da su izbori održani 17. decembra 2023. godine bili neregularni, a potpisivanjem dokumenta koji je inicirao ProGlas pridružuje se borbi za slobodne i poštene izbore.

U dogovoru se ističe nalog da ponovljeni gradski izbori za Grad Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova. Ocenjeno je da bi ponavljanje izbora za Grad Beograd u kratkom vremenskom roku i bez temeljne promene izbornih uslova predstavljao jasan znak da ni ostali lokalni izbori neće biti ni slobodni ni pošteni.

Zatraženo je da svi preostali lokalni izbori u onim opštinama i gradovima u kojima nisu bili održani u decembru 2023. godine budu održani u istom danu kad i izbori za Grad Beograd. (kraj) vem/bv/bdr

Share: