Teško breme tužilaštva

20:36 06. 11. 2020. FoNet

London - Optužnice protiv bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i visoko rangiranih pripadnika OVK reafirmišu posvećenost Kosova međunarodnoj pravdi i pokazuju da ne postoji imunitet za optužene za ratne zločine, rekao je Radiju Slobodna Evropa izvršni direktor Međunarodne advokatske komore sa sedištem u Londonu Mark Elis.

Elis je ocenio da Specijalizovano tužilaštvo ima "jako breme" da dokaže navode iz optužnice i da će odbrana dokaze "držati pod lupom", posebno one koji bi mogli doći iz Srbije.

"Mislim da je ovo veoma važan korak za sud zato što pojačava važnost njegovog mandata. Činjenica je da su Specijalizovana veća sposobna, iako ne bez izazova, da obezbede optužnicu protiv vrlo visoko rangiranih pojedinaca", rekao je Elis i ocenio da su ona sada na testu da obezbede fer suđenje, u skladu sa standardima međunarodnog prava.

Elis je naglasio da je zanimljivo to što upotreba formulacije "udruženog zločinačkog poduhvata" postaje uobičajen pristup sudova u međunarodnom pravu. (kraj) is/js/dpv

Share: