Hag potvrdio optužnice

17:18 14. 12. 2020. FoNet

Beograd - U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK potvrđena je optužnica protiv vođa Udruženja veterana te organizacije Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, zbog neovlašćenog otkrivanja zaštićenih informacija između 7. i 25. septembra ove godine, zastrašivanja svedoka, odmazde i ometanja službenih lica u vršenju dužnosti, saopšteno je iz Haga.

Gucatiju i Haradinaju se na teret stavlja da su u pomenutom periodu, na tri konferencije za novinare, objavama na društvenim mrežama i izjavama na skupovima koje su pratili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije, uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

"Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća", navodi se u saopštenju suda.

Gucati i Haradinaj terete se da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

Konkretno, optuženi su za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Za sutra u 11.15 sati postupajući sudija zakazao je odvojena saslušanja Haradinaja i Gucatija. (kraj) dep

Share: