Odbrana traži izuzeće sudije

16:40 11. 01. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Odbrana okrivljenih za paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića tražila je izuzeće sudije Slavka Žugića, optužujući ga za pristrasnost, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Sudija Žugić prethodno je odlučio da se postupak protiv Igora Novakovića vodi odvojeno od ostalih okrivljenih, jer se njegov advokat nije pojavio na ročištu.

Njegovo izuzeće tražila je advokat drugooptuženog Vladimira Mihailovića, Zora Dobričanin Nikodijević, a odluka o izuzimanju odložena je iz tehničkih razloga. Dobričanin je zahtevala da Tužilaštvo odbrani dostavi integralnu optužnicu, koja je menjana, a navela je da je "zbunjujuća“ i za nju, ali i za okrivljenog Mihailovića, koji želi da iznese nove dokaze.

Zamenik tužioca Predrag Milovanović objasnio je da optužnica nije bitno činjenično menjana i da smatra da takav predlog služi kako bi se "prolongirao“ proces. Sudija je odbio predlog odbrane, a zatim zaključio dokazni postupak.

Rasprava je nastala kada je Dobričanin izjavila da je pre nego što je sudija zaključio dokazni postupak ona navela da će Mihailović izneti nove dokaze i bez dostavljanja integralne optužnice, a da sudija Žugić to nije uzeo u obzir.

Tražeći izuzeće sudije, ona je rekla da sudija nije pitao okrivljene da se izjasne o izmenjenoj optužnici, iako oni na to imaju pravo, da se sudiji "iz nekog razloga žuri“ u ovom procesu, kao i da razdvajanje postupka od okrivljenog Igora Novakovića upravo na to ukazuje.

Na današnjem suđenju, koje se vodi protiv bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, okrivljenog za podstrekivanje na paljenje kuće novinara, odbrana je tvrdila da sudija ubrzava postupak, dok je tužilac izjavio suprotno – da je reč o odugovlačenju procesa. (kraj) is/dal/nm

Share: