Srbija nije tražila pomoć

23:59 18. 05. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Od Europola Srbija do sada nije tražila pomoć u identifikaciji osoba koje su poslale gotovo 300 pretnji bombama u školama, bolnicama i drugim objektima širom zemlje, a i da jeste zatražila - mogla bi da dobije ograničenu pomoć jer nije članica Evropske unije (EU).

"Nemamo informaciju da je Srbija zatražila pomoć Europola u rešavanju ovih problema. Moraćete da pitate vlasti u Srbiji", odgovoreno je iz Europola na pitanje Danasa.

Isti izvor je pojasnio da Europol radi na rešavanju problema organizovanog kriminala na teritoriji EU, a kako Srbija nije članica Evropske unije – čak i da je zatražila pomoć, ta pomoć bi bila ograničena.

Ranije, MUP Srbije je saopštio da dojave o postavljenim bombama dolaze iz sedam zemalja, te da je u toku, preko Europola i Interpola, međunarodna razmena podatka sa Švedskom, Litvanijom, Švajcarskom, Rusijom, Mađarskom i kompanijom "Gugl",  u cilju identifikacije stranih državljana koji su pošiljaoci pretnji i njihovog procesuiranja zbog izvršenih krivičnih dela. (kraj) dep/dpv

Share: