Optužen za pokušaj ubistva Ruždija

19:16 13. 08. 2022. FoNet | Velimir Ilić

NJUJORK - Napadač osumnjičen da je nožem izbo Salmana Ruždija uoči predavanja u Bafalu, na severu države Njujork, uhapšen je pod optužbom za pokušaj ubistva drugog stepena zbog napada na poznatog pisca, kao i za napad drugog stepena zbog povrede moderatora događaja Henrija Risa, saopštila je danas državna policija.

Osumnjičeni je identifikovan kao Hadi Matar (24) iz Fervjua u Nju Džersiju, zadržan je bez prava na kauciju u zatvoru okruga Čautaukua, stotinak kilometara južno od Bafala.

Ruždi (75) je podvrgnut operaciji nakon što je najmanje jednom uboden nožem u vrat i stomak tokom napada u petak ujutro, saopštila je policija.

Ruždijev književni agent Endru Vajli rekao je u petak uveče da je piscu oštećena jetra, presečeni su mu nervi na ruci i oku i da je priključen na respirator, prenela je agencija Asošijeted Pres.

Nove informacije o njegovom zdravstvenmom stanju trenutno nisu dostupne, javlja mreža NBC News.

Henri Ris (73), koji je takođe bio na pozornici i trebalo je da moderira diskusiju sa Ruždijem, zadobio je lakše povrede lica tokom napada, a posle ukazane pomoći je pušten na kućno lečenje, saopštila je policija. (kraj) vip/dpv

Share: