Traže spise Stanišić - Simatović

18:22 07. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

ZAGREB - Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) zatražilo je od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u HagU (MICT) materijale protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića nakon što im je taj sud u maju povećao kazne zatvora sa 12 na 15 godina za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, objavljeno je danas u Zagrebu.

Tužilaštvo je navelo da dostavu celokupnog materijala spisa predmeta, uključujući i materijale prikupljene tokom istraživanja koji nisu korišćeni u postupku, traži s obzirom da je predmet prasnažno okončan, a namerava da ih koristi u predmetima protiv poznatih i nepoznatih počinilaca ratnih zločina u kojima nadležna županijska državna tužilaštva u Hrvatskoj nastavljaju istraživanja.

Agencija Hina navodi da su Tužilaštvu tokom 2014. predati javni sudski dokazi koji su korišćeni u postupku protiv dvojice bivših čelnika Službe državne bezbednosti Srbije, koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Hrvatske, a reč je o ukupno 7.320 dokumenata i 196 audio-video zapisa. (kraj) vip/mk

Share: