Krivična prijava za terorizam

13:26 04. 10. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Advokat Čedomir Stojković podneo je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i još najmanje 30 NN lica zbog terorizma i zbog terorizma u pomaganju.

Stojković je dodao da su prijavom obuhvaćena i NN lica iz Ministarstva unutrašnjih poslova u zaposlena u Kopnenoj zoni bezbednosti konferenciji i NN lica zaposlena na visokim funkcijama u bezbednosnoj strukturi Srbije.

On je na konferenciji za novinare nakon podnošenja krivične prijave istakao kako nema nikakve sumnje da je paramilitarna organizacija naoružana velikom količinom ilegalnog oružja - koje, inače, može da poseduje samo Vojska Srbije prema zakonima Srbije - teroristička organizacija.

Stojković smatra da "nema sumnje" ni da konvoj sa više od 20 vozila prepunih naoružanja može da pređe "bilo koju granicu, a naročito najčuvaniju granicu sa Kosovom, odnosno Kopnenu zonu bezbednosti" bez dozvole vlasti u Srbiji.

On je upitao šta će se dogoditi ako, zbog pasivnosti i inercije Srbije koja odbija da pohapsi tu paramilitarnu organizaciju, po istom principu počnu da se naoružavaju neke druge manjinske grupe u Srbiji, "i proglase da Aleksandar Vučić sporovodi teror nad Bošnjacima u Sandžaku, nad Albancima u Preševskoj dolini, nad Mađarima u Vojvodini ili nad Srbima u Beogradu".

On smatra da je vreme paravojnih formacija umrlo sa Slobodanom Miloševićem i naglasio da to vreme ne sme da se vrati.

Stojković je ocenio da je puštanjem Radoičića na slobodu Srbija, "odnosno Aleksandar Vučić, koji kontroliše i ima značajan uticaj na pravosuđe u Srbiji, gurnuo prst u oko celoj međunarodnoj zajednici, a naročito Evropskoj uniji i Sjednjenim Američkim Državama". (kraj) vip/bdb/mk

Share: