Izrael će evakuisati bebe

21:18 11. 11. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

TEL AVIV - Izraelska vojska saopštila je večeras da će pomoći u evakuaciji beba sa pedijatrijskog odeljenja bolnice Al Šifa na severu Gaze.

Portparol izraelske vojske kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da je odluka doneta na zahtev bolničke administracije i naveo da će bebe sutra biti evakuisane u "sigurniju bolnicu", prenosi BBC.

Razgovaramo direktno i redovno sa bolničkim osobljem koje je tražilo da sutra pomognemo bebama na pedijatrijskom odeljenju da dođu do bezbednije bolnice i pružićemo potrebnu pomoć, kazao je Hagari.

Al Šifa je najveća medicinska ustanova na severu Gaze, a u saopštenju Lekara bez granica navedeno je da je u poslednja 24 sata nekoliko puta napadnuta i da više ne rade aparati za kiseonik, zbog čega su bebe počele da umiru.

Lekari bez granica su upozorili da je životno ugroženo svih 37 prevremeno rođenih beba, koje su u odeljenju neonatologije.

Izraelska vojska je negirala da je direktno gađala bolnicu, ali je priznala da su bili angažovani u sukobima sa Hamasom oko bolničkog kompleksa. (kraj) is/mk

Share: