Zlostavljanje "problem katolika"

19:26 26. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Evangelistička crkva Nemačke jeste pokrenula nezavisnu istragu seksualizovanog zlostavljanja pod sopstvenim krovom, ali ipak ne priznaje da ima problem, ocenjuju žrtve posle objavljivanja šokantne studije.

"Kada neko ne priznaje da ima problem, onda taj neko ne može da ga reši," rekla je predstavnica žrtava i članica istraživačkog tima koji je izradio studiju Katarina Kraht bremenskom dnevniku Vezer-kurir od petka.

"Važno mi je da Crkva nije spavala samo u prošlosti, nego da i danas spava barem na nivou pokrajina i često u lokalu," rekla je Krahtova.

Studija koju je krovna organizacija Evangelističke crkve u Nemačkoj 2020. naručila od nezavisnih eksperata i platila 3,6 miliona evra ukazuje na najmanje 2.225 žrtava i 1.259 počinilaca seksualnog nasilja - ne samo sveštenika, nego svih zaposlenih.

Martin Vaclavik (Wazlawik), lider istraživačkog tima koji je pretresao dokumentaciju više decenija ali bez pristupa svim izvorima, brojke je opisao kao "vrh vrha ledenog brega."

"Na nivou Evangelističke crkve Nemačke poslednjih godina je bilo mnogo aktivnosti, ali to se nije automatski prenelo na pokrajinske organizacije crkve," upozorila je Krahtova.

"Veliki problem je to što Evangelistička crkva još podrazumeva da je problem zlostavljanja 'katolički problem'," dodala je. (kraj) dep/mk

Share: