Globalni nedostatak kalijuma

08:45 21. 02. 2024. FoNet | Dušan Krunić

LONDON - Približno 20 odsto ukupnih svetskih površina poljoprivrednog zemljišta sadrži drastično manje kalijuma nego što je potrebno za optimalan uzgoj useva, naglašava se u istraživanju Univerziteta u Edimburgu i britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju, prenosi danas naučni žurnal Nejčer fud (Nature Food).

Uglavnom zbog intenzivnog korišćenja obradivih površina ovaj mineral naročito nedostaje u jugoistočnoj Aziji i Latinskoj Americi gde je ustanovljen manjak kalijuma u zemljištu veći od 40 odsto.

Jedna od autora istraživanja dr Mark Maslin naglašava da je prisustvo neophodnih količina kalijuma u zemljištu jedan od glavnih uslova za održavanje visokih poljoprivrednih prinosa u svetu i da nedostatak ovog minerala predstavlja ozbiljnu globalnu pretnju adekvatnoj ishrani miliona ljudi.

Kalijum je, dodaje Maslin, od vitalnog značaja za pravilan rast biljaka i za neometano obavljanje procesa fotosinteze. Takođe je važan za održavanje vlage u zemljištu kao i za odbranu biljaka od bolesti i štetočina tako da njegovo nedostajanje dovodi do osetnog smanjenja poljoprivrednih prinosa.

Osnovni razlog nedostatka ovog minerala je vrtoglav rast ali i nestabilnost cena đubriva, a naročito potaša koji poljoprivrednici najčesće koriste za obogaćenje zemljišta kalijumom. U prvim mesecima rusko-ukrajinskog sukoba cena potaša je na svetskom tržistu petostruko povećana.

Nakon prvog cenovnog šoka došlo je do pojeftinjenja, ali je potaš i dalje skuplji nego pre početka rata 2022. godine. Istovremeno, globalno je povećana tražnja za ovim đubrivom, poskupeli su troškovi energije, a značajan skok inflacije u svetu samo je doprineo zaoštravanju problema.

Takođe, eksploatacija ovog minerala ozbiljno ugrožava i zagađuje prirodnu sredinu i predmet je mnogobrojnih zakonskih ograničenja.

Ove godine globalna proizvodnja potaša procenjuje se na oko 42 miliona tona dok će potražnja, smatraju stručnjaci, premašiti 44 miliona tona.

Osim toga, dodaje Maslin, na Rusiju i Belorusiju otpada čak 42 odsto celokupne globalne proizvodnje potaša, ali su nabavke iz ovih zemlja sankcionisane nakon ruske invazije, zbog čega je na svetskom tržištu došlo do ozbiljnog poremećaja ponude i tražnje za ovim mineralom. (kraj) mjj/kru/dj

Share: