Terapijom protiv menopauze

09:36 28. 02. 2024. FoNet | Katarina Tomović

LONDON - Grupna i kognitivno-bihevioralna terapija mogu efikasno da leče simptome menopauze kao što su loše raspoloženje i anksioznost, pokazalo je istraživanje Univerzitetskog koledža u Londonu, piše danas Bi-Bi-Si.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Affective Disorders, ispitalo je 30 studija koje su uključivale 3.500 žena u 14 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države i Australiju.

Nacrt smernica Nacionalne zdravstvene službe preporučuje da se kognitivno-bihevioralna terapija nudi uz ili umesto hormonske terapije.

To bi moglo dati lekarima opšte prakse i pacijentima više opcija, tvrde istraživači.

Kognitivno-bihevioralna terapija zamenjuje hormone estrogen ili progestogen ili oboje, a primenjuje se pomoću gelova, krema, pesara, tableta ili sprejeva.

Međutim, psihosocijalne terapije kao što su grupno savetovanje, bračna podrška i obuka za unapređenje zdravlja, kao i kognitivno-bihevioralna terapija, fokusiraju se na razvoj obrazaca ponašanja, strategija suočavanja i tehnika opuštanja.

I istraživači Univerziteta kažu da bi "osnaživanje žena" da razviju pozitivno razmišljanje verovatno imalo koristi od onih hormonskih teraouha, pri čemu je kognitivno-bihejvioralna terapija najisplativija, jer se rezultati mogu postići u kraćem vremenskom okviru.

Pojedine žene pokazale su "statistički značajna poboljšanja" u anksioznosti i depresiji nakon kognitivno-bihevioralne terapije i terapije svesnosti.

Kognitivno-bihevioralna terapija i grupne terapije poboljšale su san, pamćenje i koncentraciju. (kraj) mjj/kt/dj

Share: