Manje mesa, manje ugljenika

08:17 01. 03. 2024. FoNet | Dušan Krunić

MONTREAL - Upotreba crvenog mesa kao i mesnih prerađevina značajno utiče na presonalno smanjenje emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku, a smanjenje konzumiranja ovih namirnica za polovinu, umanjuje emisiju štetnih gasova za celih 25 odsto, navodi se u istraživanju Mekgil univerziteta u Montrealu, javlja naučni portal Eurekalert.

Jedna od učesnika u istraživanju dr Olivia Oklar naglašava da rezultati ovog projekta ukazuju da za održavanje zdravlja nije neophodna drastična promena jelovnika, već samo određene izmene i veće unošenje namirnica biljnog porekla.

Ona navodi da je odavno poznato da ishrana bazirana na prehrambenim proizvodima životinjskog porekla predstavlja rizik za zdravlje, pojavu dijabetesa kao i određenih vrsta raka.

Promena navika u ishrani i unošenje više namirnica biljnog porekla može globalno da produži život ljudi za više od devet meseci. Ove pozitivne promene u ishrani kod muškaraca donose još veće beneficije i produženje životnog veka za dvostruko duži period nego kod žena.

Istraživanje pokazuje da smanjeno konzumiranje mlečnih proizvoda, takođe, donosi zdravstvene beneficije, ali da odstranjivanje ovih namirnica sa jelovnika rezultira uštedom u emisiji ugljen dioksida od samo 5 odsto, kao i da apstiniranje od ovih proizvoda ima manji uticaj na dugovečnost ljudi.

Istovremeno, smanjenje ucešća mlečnih proizvoda u ishrani, kaže Oklar, praćeno je nedostatkom kalcijuma u organizmu za čitavih 14 odsto, što može da uzrokuje slabljenje kostiju, pojavu osteoporoze kao i dugotrajne grčeve i bol u mišićima udova.

Promena navika u ishrani i česće konzumiranje voća, povrća i drugih namirnica biljnog porekla dovešće i do daljeg globalnog smanjenje zagađivanja s obzirom na to da svetska mesna industrija godišnje u atmosferu ispusti više od 2.800 miliona tona ugljen-dioksida, što predstavlja 30 odsto globalne emisije gasova koji prouzrokuju efekat staklene bašte. (kraj) mjj/kru/dj

Share: