Begović otvorila BelBi2024

15:45 17. 06. 2024. FoNet | Miloš Janković

BEOGRAD - Ministarka nauke Jelena Begović otvorila je danas međunarodnu konferenciju "Belgrade BioInformatics Conference 2024 – BelBi 2024", koju organizuje Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) u saradnji sa institutima i fakultetima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, kao i nacionalnim naučnim društvima.

Kako se saopšteno iz njenog kabineta, BelBi 2024 je posvećen primeni bioinformatičkih sistema, mašinskog učenja i veštačke inteligencije u molekularnoj biologiji, biomedicini, biotehnologiji, bioinženjeringu i farmakologiji.

Osim istraživača iz Srbije, konferencija okuplja i vodeće stručnjake u oblasti bioinformatike iz više evropskih država, kao i iz Sjedinjenih Američkih Država i Kine, ovogodišnji program obuhvata i izložbu na temu bioinformatike, dodaje se u sapštenju.

"Bioinformatika ima moć da poboljša ljudsko zdravlje i našu bezbednost, da sačuva životnu sredinu, ali i da otključa mnoge potencijale. Budućnost će doneti dalji razvoj ovih tehnologija, a one će nastaviti da pronalaze svoju primenu u istraživanju i razvoju, ali i šire", rekla je Begović. (kraj) mjj/bd

Share: