Štrajk paralisao aerodrome

16:47 02. 02. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Na najvećem nemačkom aerodromu u Frankfurtu i na još 10 aerodroma od ranog jutra u četvrtak počeo je štrajk upozorenja na koji je pozvao sindikat Verdi.

Štrajkuju zaposleni iz oblasti bezbednosti vazdušnog saobraćaja, a normalizacija reda letenja očekuje se u petak.

Prema proceni udruženja nemačkih aerodroma ADV, širom zemlje će biti otkazano, ili kasniti oko 1.100 letova. To će pogoditi oko 200.000 putnika.

U Frankfurtu je od prvobitno predviđenih 1.120 letova, za početak otkazano oko 310, rekao je jedan portparol operatera aerodroma, kompanije Fraport.

Glavni korisnik aerodromskih usluga, nemačka nacionalna kompanija Lufthanza najavila je ipak da će se držati većeg dela svog reda letenja na frankfurtskom aerodromu, uključujući i međunarodne letove, posebno za putnike koji u Frankfurtu presedaju.  

U tranzitnom saobraćaju u četvrtak ujutro nije bilo neregularnosti, rekao je portparol.

Sindikat Verdi u sporu sa poslodavcima oko kolektivnog ugovora traži povećanje satnice za 2,80 evra, veće dodatke na ime funkcije i dodatke za prekovremeni rad počevši od prvog sata takvog rada.

Poslodavci iz preduzeća iz sektora bezbednosti vazdušnog saobraćaja (BDLS) ponudili su za ovu godinu četiri odsto, a za sledeću godinu tri odsto više novca.

Frank Hajndl (Heindl) iz BDLS-a rekao je da je štrajk potpuno neopravdan. Ocenio je da se mora pronaći rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

Na aerodromu u Berlinu takođe su otkazani mnogi polasci i dolasci, a terminal je zjapio potpuno prazan.

U Diseldorfu je otkazana približno trećina letova, a na aerodromu, Keln/Bon, gde je štrajk počeo još u sredu uveče, gotovo da nema saobraćaja.

"Skoro svi letovi su otkazani", rekla je jedna portparolka.

Tokom štrajka upozorenja, aviokompanije po pravilu obaveštavaju svoje putnike o vezama i alternativama. A i sami aerodromi na svojim sajtovima objavljuju informacije o statusu letova i polascima. (kraj) dep/mk

Share: