Štrajkovi paralisali Nemačku

14:24 12. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačke železničke stanice i aerodromi u četvrtak su bili pusti. Planove miliona putnika pomrsili su paralelni štrajkovi zaposlenih na železnici i u vazdušnom saobraćaju.

Štrajk mašinovođa zbog plata koji je počeo u četvrtak ujutro i treba da traje 35 sati, paralisao je velik deo regionalnog i međugradskog saobraćaja.

Prekid rada na železnici se poklopio sa dvodnevnim štrajkom zemaljskog osoblja Lufthanze. Kompanija očekuje da će moći da realizuje svega 10 do 20 odsto uobičajenog reda letenja.

Ozbiljno će biti pogođen saobraćaj na velikim aerodromima u Frankfurtu i Minhenu.

Nemačke železnice (DB) takođe su upozorile da će štrajk "veoma teško" pogoditi njihovo redovno funkcionisanje i da će u četvrtak i petak saobraćati svega petina vozova na dugim relacijama.

Reč je o petom štrajku u višemesečnom sporu sindikata mašinovođa GDL i državne kompanije DB. Sindikat je prošlog četvrtka prekinuo poslednju rundu pregovora, posle četiri nedelje.

Kamen spoticanja u pregovorima je zahtev sindikata da se broj radnih sati u nedelji smanji sa 38 na 35, uz punu platu.

Istovremene kolektivne pregovore u nekoliko saobraćajnih sektora u Nemačkoj već mesecima prate štrajkovi, čiji se uticaj oseća od javnog gradskog prevoza, preko železnice pa do najvećih aerodroma.

U slučaju osoblja Lufthanze, sindikat uslužnih delatnosti Verdi zahteva povećanje plata od 12,5 odsto, ili najmanje 500 evra. Sindikat traži i da svi zaposleni u grupaciji Lufthanza dobiju bonus od 3.000 evra kao kompenzaciju za inflaciju.

Na aerodromu u Frankfurtu, problem je u četvrtak bio još i veći, jer su uz Lufthanzino zemaljsko osoblje, u štrajk stupili i radnici obezbeđenja.  

Uprava aerodroma pozvala je putnike da ne dolaze jer neće moći da putuju, pošto zbog štrajka službenika obezbeđenja niko neće moći da uđe u sigurnosnu zonu terminala. Ipak, avioni mogu da sleću, a aerodrom funkcioniše i za putnike koji presedaju. (kraj) dep/mk

Share: