Umrle bebe imale i drugi virus

22:54 01. 02. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Bebe koje su preminule od velikog kašlja dodatno su bile zaražene i drugim virusima, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva zdravlja dr Vesna Turkulov i naglasila da je jedna zaražena beba i dalje u vrlo teškom stanju, na respiratoru u Institutu za majku u dete u Beogradu.

"Tri bebe preminule su prošle godine u decembru, jedna je preminula u januaru. Jedna beba je na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine preminula u leto prošle godine", rekla je Vesna Trlukov u Insajder debati.

Ona je navela da su, prema podacima kojima raspoaže, neka deca koja su najteže obolela bila koinficirana i nekim drugim virusom – dete u Novom Sadu kovidom, a u Beogradu jedno dete kovidom, drugo rinovirusom.

"Sva preminula deca su bila u uzrastu do tri meseca, kada nisu ni dospela da se vakcinišu po kalendaru vakcinacije“, navela je dr Turkulov.

Od leta prošle godine, dodala je, na Institutu za majku i dete hospitalizovano je šezdesetpetoro dece, a u Novom Sadu 59, a problem je što među tom decom ima i nevakcinisane dece starije od tri meseca.

"Hospitalizovana deca imaju najteže kliničke oblike, imaju upale pluća i iziskuju kiseoničke terapije ili mehaničke ventilacije gde su smešteni u jedinicama intenzivne nege“, objasnila je dr Tukulov.

Ona je upozorila da je broj obolelih mnogo viši od onog koji daje Institut za javno zdravljen "Batut", jer je veliki broj onih koji kašlju, ali ne idu lekaru ili se ne testiraju, objavila je redakcija Insajdera. (kraj) vip/mk

Share: