Nemačka lider u inovacijama

16:36 02. 02. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka je evropski lider u prijavi patenata za inovacije u borbi protiv raka, prema studiji koju je u sredu predstavila Evropska kancelarija za patente (EPO).

Sa vrhunskim aplikantima kao što su Bajer i Simens, Nemačka čini skoro četvrtinu (23 odsto) podnosilaca patentnih prijava sa sedištem u Evropi i više od 9.000 međunarodnih porodica patenata u ovoj oblasti između 2002. i 2021.

Porodica patenata je grupa patentnih prijava koje se odnose na isti ili sličan tehnički sadržaj.

Autori studije povodom Svetskog dana borbe protiv raka koji je u nedelju navode da je Nemačka zadržala vodeće mesto u Evropi u poslednje dve decenije uprkos blagom posustajanju u brojkama.

U svetu, Nemačka je na četvrtom mestu sa 9.375 međunarodnih porodica patenata - posle Sjedinjenih Država, Japana i Kine.

Prema kancelariji za patente, SAD su svetski lider u inovacijama u vezi sa rakom. Oko 46 odsto svih pronalazaka za koje su patenti prijavljeni između 2002. i 2021. drže američke kompanije.

U Evropi, Velika Britanija je na drugom mestu iza Nemačke i ispred Francuske i Švajcarske.

Kada je reč o kompanijama, švajcarski farmaceutski giganti Roše i Novartis bili su globalni lideri, a slede ih holandska zdravstvena grupa Filips i američki Džonson i Džonson i Fajzer.

U Nemačkoj, Bajer i Simens su bili na vrhu i zauzeli su šesto i sedmo mesto u svetu.

Uprkos napretku u istraživanjima i tehnologiji, rak ostaje globalna pretnja zdravlju.

U Evropskoj uniji, skoro svaki treći muškarac i jedna od četiri žene imaju dijagnozu raka pre 75. godine, pokazuju podaci Evropskog informacionog sistema za rak. (kraj) dep/mk

Share: