Besplatna mamografija

16:35 01. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Više od 33.000 žena širom Srbije obavilo je besplatne mamografske preglede u okviru akcije „Hajde da imamo vremena za pregled“ koju Grand kafa sprovodi zajedno sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvom zdravlja i Fondom B92 pod sloganom „Ne gledaj u šolju, pregledaj se“.

Mobilni mamograf će u Beogradu, biti postavljen ispred Opštine Novi Beograd (Bulevar Mihajla Pupina 167) od subote, 2. marta. Svoj termin za preventivni mamografski pregled, dame mogu zakazati od danas, 1. marta, radnim danima od 9 do 14 časova, na brojeve telefona 0607171969 i 0607171523, do popune termina. Dodatno, zakazivanje će biti moguće i sutra, 2. marta, a pregledi u mobilnom mamografu će se obavljati svakog dana od 9 do 19 časova.

Ivana Španović, svetska prvakinja u skoku u dalj i vlasnica nekoliko državnih rekorda, zajedno sa Grand kafom, poziva dame da se odazovu i obave mamografski pregled jer, kako i sama kaže, postoje stvari koje nikako ne treba preskakati, posebno ne one koje se tiču zdravlja, navodi se u saopštenju.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, od koga svake godine oboli 4.000 žena, a 1.600 izgubi život. Mamografija je najvažniji korak u ranom otkrivanju i prevenciji ove bolesti. Važno je da sve dame od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu obavile mamografski pregled, kao i žene iznad 40 godina koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke, zakažu svoj pregled. Mamografijom se tumor dojke otkriva u ranoj fazi, a od 45. godine trebalo bi da bude obavezni deo preventivnih pregleda na svake dve godine, ukoliko nema nikakvih simptoma. Ukoliko se otkrije u ranoj fazi, bolest je izlečiva u čak 90% slučajeva.

Uz poruku „Ne gledaj u šolju, pregledaj se!“ nastavlja se rad na širenju svesti o prevenciji raka dojke i značaju rane dijagnostike, a organizatori ističu činjenicu da je, u okviru ove kampanje, više od 33.000 žena do sada obavilo svoj pregled. (kraj) dep/mk

Share: