Mastilo za tetovaže kancerogeno

11:08 02. 03. 2024. FoNet | Dušan Krunić

BEOGRAD - Čak 83 procenta svih mastila za tetoviranje koja su dostupna na američkom tržištu sadrže kancerogene ili druge, po zdravlje, štetne materije.

U istraživanju koje je obavljeno na odseku za hemiju Binghamton univerziteta analizirane su 54 vrste mastila, koja se najčešce koriste u salonima  za  tetoviranje. Ustanovljeno je da čak njih 45 sadrži nenaznačene vrste aditiva, pigmenata i drugih hemikalija koje mogu da ugroze zdravlje i pod odredjenim okolnostima izazovu neke vrste raka, javlja naučni žurnal Analitikal Kemistri.

Hemijskom analizom je ustanovljeno da vecina ovih mastila sadrži aditiv polietilen glikol koji može da prouzrokjuje ozbiljne bolesti bubrega pa čak i njihov poptpuni prestanak rada. U ovim bojama za “ulepšavanje” kože detektovano je i toksično prozirno ulje fenoksietanol koje može da ugrozi funkcije  nerava, pluca i jetre, naglašava jedan od učesnika u istraživanju profesor Džan Švierk (Jonn Swierk).

Profesor tvrdi da je namera ove studije da ukaže na potrebu jasnog obeležavanja sastojaka ovih mastila koje zakon tretira kao kozmetičke preparate i ne obavezuje proizvodjače na puno deklarisanje hemijskog sastava.

Uz naznaku da je reč o jednom od prvih temeljnih istraživanja u ovoj oblasti i da čak ni Svetska zdravstvenma organizacija ne poseduje podatke o štetnmosti ovih mastila, Švijerk dodaje da su , za razliku od SAD, evropljani još pre dve godine , u cilju smanjenja rizika po zdravlje, zabranili najčešce upotrebljavana zelena i plava mastila zbog sadržine opasnih hemikalija.

Prema podacima Pju Risrč Centra (Pew Research Center), američke institucije za socijalna i demografska pitanja, čak 100 miliona amerikanaca , najčešce starosti izmedju 30 i 49 godina, ima bar jednu tetovazu na telu.

Ipak nacija sa najviše tetoviranih žitelja je Italija gde približno 48 procenata građana ima mastilom islikanu kožu, istetovirane simbole ili napise.(kraj) krunic/mk

Share: